Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Professioneel anticonceptieadvies in Almere

Je bent als vrouw een groot deel van je leven vruchtbaar. Natuurlijk wil je graag controle over je vruchtbaarheid en deze de kans geven wanneer het jou uitkomt. Sommige vrouwen gebruiken anticonceptie om meer ‘grip’ te krijgen op hun maandelijkse cyclus of als demping voor bepaalde vrouwelijke klachten.

Als verloskundigen zijn wij gespecialiseerd in het vrouwelijke lichaam. Logisch dus dat wij ook begeleiden bij de keuze, het voorschrijven en eventueel plaatsen van anticonceptie. Want elk vrouwenlichaam is anders en elke vrouw heeft een andere ervaring en wensen. Het is dus goed om met ons te bespreken welke vormen van anticonceptie beschikbaar zijn en welke vorm het beste bij jou past. Je bent welkom bij ons op de praktijk, of je nou zestien bent en nog lang geen kinderwens hebt, je net bent bevallen, of je hebt geen kinderwens (meer).

Aan het einde van de zwangerschap en tijdens de laatste kraamvisite nemen we de diverse anticonceptiemethoden/middelen door, samen met jouw wensen, verwachtingen en eventuele medische indicaties, waarbij we zorgen voor heldere en eerlijke informatie. Zo kun je een weloverwogen keuze maken.

Je kan bij ons terecht voor:

  • Wij nemen de tijd voor je!
  • Informatie over verschillende vormen van anticonceptie
  • Anticonceptieadvies en hormooncoaching
  • Voorschrijven van de Minipil, anticonceptiering, spiralen met en zonder hormonen en het hormoonstaafje Implanon
  • Wij kunnen alles wat we voorschrijven ook voor je bestellen en laten bezorgen bij ons op de praktijk.
  • Plaatsen en verwijderen van alle spiralen en het hormoonstaafje (Implanon)
  • Echo-onderzoek voor- en na plaatsing van het spiraal

Verwijderen van spiraal en hormoonstaafje 

Wij kunnen je spiraal/hormoon staafje (Implanon) ook verwijderen. 

Let op: Na verwijdering van deze vormen van anticonceptie ben je direct weer vruchtbaar. Denk dan aan een andere vorm van anticonceptie (minimaal 5 dagen voor verwijdering van het spiraal of Implanon). 

Indien je een kinderwens hebt is het handig om direct na verwijdering van je anticonceptie te starten met een multivitaminen voorzien van foliumzuur (Folaat), vitamine B12, vitamine D en vitamine C. Tevens raden wij gebruik van Omega 3 aan indien je geen vis eet of vegetarisch/veganistisch dieet hebt. 

Wij verkopen multivitaminen, vitamine D, magnesium en omega-3, los op de praktijk op onze locatie in Almere Haven. Loop gerust binnen en vraag gerust om informatie. 

Voor meer informatie over anticonceptie, lees verder op: anticonceptie.nl 

De Eerste Stap

Wij werken met een ervaren team en geven je graag het gevoel van ‘thuis zijn’. Je kunt alles met ons bespreken en we doen er alles aan om jou goed te begeleiden.

Almere Haven
Almere Haven

Achterwerf 301A
1357 DD Almere Haven

Almere Muziekwijk
Almere Muziekwijk

Bartokweg 161
1311 ZX Almere Muziekwijk
(2de verdieping)

Almere Poort

Poseidonsingel 41
1363 TR Almere Poort
(Homeruskwartier)

Afspraak maken voor anticonceptiespreekuur

Ook als je geen cliënt bij ons bent of bent geweest, kun je bij ons terecht voor het anticonceptiespreekuur. Leeftijd speelt hierin geen rol. Ben je jonger dan 18 jaar? Neem één van je ouders/verzorgers mee.

Hoe werkt het?
Vul hieronder je e-mailadres in en je ontvangt een e-mail naar een beveiligde omgeving. Wij ontvangen dan jouw gegevens en maken een dossier voor je aan. Daarna belt onze assistente je voor het maken een afspraak. Je hoeft alleen de relevante velden in te vullen.

Je mag je ook telefonisch inschrijven of vragen stellen. Dit kan op maandag tot en met vrijdag van 9.00 -12.00 op tel. 036 54 00 266

Vragen over anticonceptie?

Op zoek naar meer informatie? Lees verder op anticonceptie.nl. Hier vind je nog veel meer vragen en antwoorden.

Benieuwd welke anticonceptie het beste bij jou past? Maak een afspraak voor het anticonceptiespreekuur.

Je kan ook alvast de keuzehulp op anticonceptie.nl invullen. Zo ontdek je de verschillende anticonceptiemethoden en kenmerken. Bespreek de uitkomst met ons voor passend advies. Let op! Bespreek altijd je wensen en medische geschiedenis met een professional. De keuzehulp is anoniem en biedt richtlijnen voor het spreekuur.

De anticonceptiepil, een hormonale methode, kent diverse varianten op de markt met verschillende hormonale samenstellingen. Hoofdzakelijk zijn er twee categorieën: de combinatiepil en de pil zonder oestrogeen. Zoals bij elk medicijn, kunnen er bijwerkingen optreden bij het gebruik van de anticonceptiepil.
Een combinatiepil omvat twee hormonen: oestrogeen en progestageen. Oestrogeen reguleert de menstruatiecyclus, terwijl progestageen zwangerschap voorkomt. De meeste combinatiepillen bevatten synthetisch oestrogeen, zoals ethinylestradiol. Sommige bevatten echter natuurlijk oestrogeen of prohormonen die in het lichaam worden omgezet. In tegenstelling hiermee bevat de minipil enkel progestageen en valt daarom niet onder de categorie combinatiepillen.

De anticonceptiering, een zachte, flexibele kunststof ring van ongeveer 5 cm groot, wordt ingebracht, vergelijkbaar met het gebruik van een tampon. Het ontwerp is zo gemaakt dat je de ring niet voelt en deze stevig op zijn plaats blijft, zelfs tijdens activiteiten zoals zwemmen of sporten. De ring bevat hormonen die geleidelijk worden afgegeven en via het vaginale slijmvlies in de bloedbaan terechtkomen. Deze gelijkmatige hormoonafgifte voorkomt pieken en zorgt voor effectieve bescherming. Bij stoppen met de ringvormige anticonceptie kun je direct zwanger worden.

Het anticonceptiestaafje, ook bekend als het hormoonstaafje, wordt door een arts onder de huid van je bovenarm geplaatst. Dankzij lokale verdoving voel je hier weinig van. Het staafje is doorgaans niet zichtbaar omdat het zich aan de binnenkant van je arm bevindt en geeft voortdurend een lage dosis hormonen af aan je lichaam. Het hormoonstaafje biedt een oplossing voor wie langdurig wil vertrouwen op anticonceptie zonder regelmatig eraan te hoeven denken. Het blijft effectief, zelfs bij braken of diarree, en zorgt voor een constante hormoonafgifte, waardoor hormoonschommelingen worden geminimaliseerd. Doordat er geen stopweek is, heb je geen controle over je menstruatie, wat kan resulteren in veranderingen of het uitblijven van je menstruatie. Je zult na het plaatsen van de Implanon zelf ervaren hoe je lichaam reageert op het hormoonstaafje.

Er bestaan twee typen: het hormoonspiraaltje en het koperspiraaltje. Het hormoonspiraaltje bevat progestageen, dat geleidelijk aan de baarmoederwand wordt afgegeven. De hoeveelheid hormoon in je bloed is lager dan bij andere hormonale anticonceptiemethoden. Het hormoonspiraaltje kan 5 tot 8 jaar werkzaam blijven, afhankelijk van het type en het doel van gebruik. Het Koperspiraaltje, in tegenstelling tot het hormoonspiraaltje bevat het koperspiraaltje geen hormonen, waardoor het geschikt is voor wie geen hormonale anticonceptie mag of wil gebruiken. Het koperspiraaltje kan tot 5 tot 10 jaar bescherming bieden tegen zwangerschap.

Ja, wij kunnen je spiraal of hormoonstaafje (Implanon) ook verwijderen. 

nl_NLNederlands