Advies op maat
Op het kinderwensspreekuur wordt er voorlichting en persoonlijk advies gegeven over gezond zwanger worden én zijn. We bespreken met je hoe je de kans op een gezond kind kunt vergroten door bijvoorbeeld het slikken van foliumzuur, het nut van gezond en gevarieerd eten, mogelijk medicijngebruik, gezondheidsrisico’s die in jouw omgeving spelen en de schadelijke gevolgen van drank, drugs en/of roken. Maar ook jouw vragen, wensen, angsten en/of twijfels staan tijdens het kinderwensspreekuur centraal.
Vragenlijst invullen
Als leidraad voor het kinderwensspreekuur gebruiken wij een vragenlijst van de ZwangerWijzer website. De vragen op deze lijst geven ons een duidelijk beeld over de mogelijke risicofactoren die bij jou, je partner en/of in de familie spelen. Tijdens het gesprek kunnen wij hieraan aandacht besteden.
Aanmelden kan hier of tijdens het telefonisch spreekuur maandag tot en met vrijdag van 09.00-12.00 uur op 036 54 00 266
Foliumzuur en vitamine
Foliumzuur
De eerste stap die je kan zetten wanneer je zwanger wilt worden is: foliumzuur slikken. Foliumzuur is een vitamine die het risico op het krijgen van een kind met een neuraalbuisdefect (o.a. open ruggetje) sterk verkleind. De aanbevolen dosis is een tablet van 0.4 of 0.5 mg per dag. Wanneer je eerder een kind met een neuraalbuisdefect hebt gehad, medicijnen tegen epilepsie slikt of een tweeling verwacht, dan is de dosis een tablet van vijf mg per dag. Het is verstandig om foliumzuur te slikken vanaf het moment dat je zwanger wilt worden tot tien weken zwangerschap.
Foliumzuur is zonder recept te verkrijgen bij de apotheek, drogist of supermarkt.
Vitamine D
Tijdens de zwangerschap wordt aangeraden om extra vitamine D te slikken, tien microgram per dag.
Voorbereiden op een zwangerschap
Eigenlijk is ‘de eerste stap’ naar een zwangerschap, het stoppen met de anticonceptie. Je komt vervolgens in een spannende periode terecht waarin het verstandig is om alvast rekening te houden met een komende zwangerschap.
Medicijnen
Tijdens de zwangerschap zijn niet alle medicijnen toegestaan. Het is raadzaam om voordat je zwanger bent, bij je huisarts, apotheker of bij ons na te gaan of de medicijnen die je gebruikt veilig te gebruiken zijn in de zwangerschap. Wanneer dit niet het geval is, dan is het verstandig om te kijken of je kan veranderen van medicijn of er mogelijk mee kan stoppen. Medicijnen die in ieder geval wel veilig zijn:
- Paracetamol zonder coffeïne of codeïne; met een maximum van zes per dag van 500 mg
- Een aantal medicijnen tegen brandend maagzuur, onder andere: Rennies, Gaviscon en AntaGel
Roken
Roken in de zwangerschap kan complicaties voor je kind veroorzaken. Juist in het prille begin van je zwangerschap wordt de basis gelegd voor een goede placenta. Als je rookt dan ben je verminderd vruchtbaar (mannen en vrouwen) en is er meer kans op een miskraam. Daarom is het belangrijk om voor de zwangerschap te stoppen met roken! Dat geldt natuurlijk ook voor je partner! Lees meer op: ikstop.nl/zwanger-en-roken
Alcohol
Stop al met het drinken van alcohol vanaf het moment dat je besluit om zwanger te raken. Alcoholgebruik vermindert de vruchtbaarheid van jou en je partner en verhoogt de kans op een miskraam. Ook heeft het drinken van alcohol risico’s voor je kind, zoals vroeggeboorte en beschadigingen aan de hersenen. Voor meer informatie: fasstichting.nl
Drugs
Alle vormen van drugsgebruik wordt in de zwangerschap afgeraden. Een aantal soorten drugs geven een verhoogd risico op aangeboren afwijkingen. Daarnaast geven alle drugs een kans op ontwenningsverschijnselen bij je kind. Kijk voor meer informatie op jellinek.nl