Eerste controle
Rond de 8ste week van je zwangerschap kom je voor de eerste controle (circa 45 minuten) bij ons. Je partner mag natuurlijk mee naar deze controle (dus niet verplicht). We hebben nog meer informatie van je nodig en stellen je vragen over je leef- en voedingsgewoonten, ziektegeschiedenis (eventuele operaties, medicijngebruik en dergelijke), allergieën, het verloop van eventuele eerdere zwangerschappen en je menstruatiecyclus.
Ook vragen we naar de gezondheid van je partner en van jullie familie. Zo kunnen we proberen uit te zoeken of er een verhoogd medisch risico bestaat voor jullie kind.
Je bloeddruk wordt gemeten en we geven een formulier mee om bloed te prikken. Dit bloed wordt onderzocht op bloedgroep, Rhesus-factor, irregulaire antistoffen, Rubella (rodehond) en op de geslachtsziektes lues (syfilis), hepatitis B en HIV. Er wordt ook bepaald wat het ijzergehalte is en op indicatie wordt het suikergehalte bepaald.
Tijdens de eerste controle geven we je ook alvast informatie over het aanvragen van kraamzorg én wordt de afspraak voor een eerste echo gemaakt.
Dit neem je mee naar de eerste controle:
- Uitslagen van het bloedonderzoek (als dit via de huisarts al is gedaan)
- De gegevens van je zorgverzekeraar
- Geldig identiteitsbewijs, zoals paspoort, I.D. kaart of een vreemdelingendocument
- Wanneer je voor eerdere zwangerschap(pen) bij andere verloskundigen hebt gelopen, je zwangerschapskaart van die zwangerschap(pen)
Vervolgcontroles
Tijdens je zwangerschap kom je zo’n 10 à 12 keer bij ons. We houden je graag goed in de gaten en het is fijn om elkaar persoonlijker te leren kennen. De controles duren 15 minuten. We meten bij iedere controle je bloeddruk, bepalen en controleren de groei van je baarmoeder en de ligging van de baby en we luisteren samen naar de hartslag van je baby. Natuurlijk is er altijd tijd voor het beantwoorden van vragen en/of uitleg te geven bij klachten. Daarnaast bespreken we elke controle weer andere dingen met je, bijvoorbeeld borst- of flesvoeding, aankomen in de zwangerschap en we plannen rond 33 weken een uitgebreide controle om de bevalling en je bevalplan te bespreken.
Tenslotte is het goed om te weten dat wij met alle zorgverzekeraars een contract hebben gesloten en dat verloskundige zorg altijd wordt vergoed vanuit de Basisverzekering. Je betaalt voor onze zorg geen eigen risico!
Ook goed om te weten: Wij hebben een samenwerking met de opleiding tot verloskundige. Het kan dus zijn dat je een verloskundige in opleiding tegenkomt in de praktijk.
Zwangerschapsverklaring
Wil je een zwangerschapsverklaring aanvragen? Vul dan het formulier in. Deze verklaring ontvang je daarna via je verloskundige.
Zwangerschapscursus
Een zwangerschapscursus kan bijdragen aan een goede start van jouw zwangerschap. Denk bijvoorbeeld aan een voorlichtingsavond of een cursus borstvoeding. Het aanbod wisselt regelmatig. Vraag ons naar de mogelijkheden.
Voedingsadviezen
Je zal begrijpen dat een gezonde levensstijl tijdens de zwangerschap heel belangrijk is. Jij legt de basis voor je kind. De meest actuele informatie over voeding tijdens de zwangerschap is te vinden via voedingscentrum.nl en er is een praktische app van het Voedingscentrum: ZwangerHap.
Bevalling
De bevalling
De meeste bevallingen beginnen met weeën. Maar hoe herken je zo’n wee? Weeën komen rustig op, gaan naar een hoogtepunt en zakken daarna weer weg. Zodra de wee weg is, is ook de pijn verdwenen. Voorweeën kunnen ook zo aanvoelen, maar zijn minder hevig en onregelmatiger. Geloof ons, als het écht begonnen is dan voel je dat meteen aan je lijf en weet je dat zelf direct.
Wat gebeurt er tijdens de weeën?
Van alles! En dat is belangrijk. Maar waarom heb je weeën nodig? De stevige lange baarmoedermond moet weker en korter worden voordat hij open kan gaan. Dit duurt het langst en wordt de afwachtende fase (latente fase) genoemd. Je hebt dan onregelmatige en niet al te pijnlijke weeën. Met een goede buikademhaling kun je deze weeën goed aan. Wanneer ga je de verloskundige bellen?
De verloskundige kan jouw ontsluiting meten en bij ongeveer vier centimeter begint de actieve fase. Nu moet je de weeën ‘actief’ gaan wegzuchten. De ontsluiting vordert nu zo ongeveer één centimeter per uur. De verloskundige houdt goed in de gaten of het inderdaad voldoende vordert.
Vanaf ongeveer zeven centimeter gaat het vaak snel, maar voel je de heftigheid van de weeën des te meer. Dit is ongeveer het moment dat de kraamverzorgster wordt gebeld of dat we vertrekken naar het ziekenhuis wanneer je poliklinisch wilt bevallen. We gaan pas zo laat omdat het bevallingshormoon ‘oxytocine’ soms vermindert door stress (bijvoorbeeld bij verandering van omgeving).
De laatst loodjes wegen het zwaarst. Net als de laatste centimeters ontsluiting. Bij tien centimeter ontsluiting mag je gaan persen. Veel vrouwen ervaren dat als een opluchting, omdat je eindelijk echt zelf iets kunt doen én het einde is in zicht. Toch kan het persen even duren. Bij een eerste kind mag je maximaal twee uur persen, bij een tweede kind is dat één uur.
Iedereen is anders, net als iedere bevalling. De beste instelling om jouw bevalling in te gaan is om het over je heen laten komen en af te wachten wat er gaat gebeuren. Wij als verloskundige leven met je mee, staan je bij met onze deskundigheid en stellen je gerust.
Voorbereiding
Welke voorbereidingen treffen jullie alvast voor de bevalling:
Wij raden je aan om een bevallingsplan te maken. Hierin staan jullie wensen en behoeftes tijdens en direct na de bevalling. Kijk voor voorbeelden op deverloskundige.nl.
Volg een voorbereidende zwangerschapscursus
Dit is zeker bij een eerste bevalling aan te raden. Hierdoor weet je beter wat er in je lijf gebeurt en wat je kan doen om de weeën op te vangen. Voor meer informatie kun je contact met ons op nemen of het vragen tijdens één van je afspraken. Maak een actueel lijstje met telefoonnummers van mensen die je wilt bellen als de bevalling begint. Leg je zwangerschapskaart op een vaste plek waar je ‘m snel vindt. Regel een oppas voor eventuele oudere kinderen. Zorg dat er een aantal benodigdheden klaarstaan voor tijdens en na de bevalling. Het kraampakket krijg je rond 30 weken zwangerschap van je zorgverzekeraar thuisgestuurd. Zorg dat het kraampakket bij de hand is.
Zet een ‘ziekenhuistas’ klaar!
- Identiteitsbewijs
- Toiletartikelen voor jezelf
- Een paar schone sokken, 2 setjes ondergoed, boven- en onderkleding voor jezelf
- Een pakje of broekje en truitje, rompertje, sokjes, mutsje, dekentje en een jasje voor je kind
- Denk ook aan een slaapsetje voor je partner
- Fototoestel en/of filmcamera opgeladen of met extra batterijen!
- Maxi-Cosi klaarzetten bij het noodkoffertje
- Twee euro munt voor de rolstoel
Als het goed is zit een groot deel van dit lijstje in je kraampakket.
- 1 matrasbeschermer
- 1 navelklem
- 15 grote steriele gazen (10×10 cm)
- 10 celstof onderleggers/ kraammatjes
- 1 pak grote kraamverbanden
- 1 pak inlegluiers
- 1 netbroekje
- 1 desinfecterende zeep (pompje)
- 2 pakken kleine gaasjes
- 1 flesje alcohol 70%
- 1 pak zigzag watten
- 10 gewassen hydrofiel luiers
- 2 metalen kruiken en kruikenzakken
- 2 emmers
- 2 vuilniszakken
- 4 klossen (of bierkratjes) voor onder je bed (lenen bij de Thuiszorgwinkel 0800 – 2887766)
- 1 lamp met voldoende licht
- 2 digitale thermometers, voor moeder en kind
- 1 aankleedkussen
- 2 mutsjes voor je kind
- 1 pakje Dextro Energie of flesje energiedrank
Thuis of in het ziekenhuis
Wil je thuis of in het ziekenhuis van Almere (poliklinisch) bevallen? Zolang er geen medische reden voor een ziekenhuisbevalling is, is de keus aan jullie. Het is belangrijk dat je een plaats kiest waar jij je vertrouwt en op je gemak voelt.
Bij een thuisbevalling is de verloskundige en een kraamverzorgster aanwezig. De kraamverzorgster assisteert bij de bevalling en is er meteen om je kind te verzorgen. Afhankelijk van het kraambureau waar je bent aangemeld zal de kraamverzorgster ook bij een ziekenhuisbevalling assisteren. Als jij je hebt aangemeld bij een kraambureau zonder samenwerking met het Flevoziekenhuis, dan zal een verpleegkundige van de verloskamer ons assisteren. Wij zijn dus ook in het ziekenhuis jouw verloskundige!
Bekijk je zorgverzekering nog even en houd er rekening mee dat er een eigen bijdrage is bij een poliklinisch bevalling. Mocht je onverwacht een medische bevalling krijgen, dan vervalt de eigen bijdrage.
Aandachtspunten bij een thuisbevalling
Bij 32 of 34 weken zwangerschap bespreken we dit uitgebreid met jullie. Tijdens de bevalling ben je op de eerste verdieping (liever niet op zolder). Bij een wenteltrap in huis, is de bevalling op de begane grond. Bij een BMI >35 adviseren wij een poliklinische bevalling. Bij een zeer grote wens tot thuis bevallen, dan op de begane grond.
Kijk voor verschillende houdingen op: deverloskundige.nl/bevalhoudingen
Wanneer ga je ons bellen?
Vóór 37 weken zwangerschap bel je ons bij:
- Onverklaarbare buikpijn of bij krampen waar een regelmaat in zit
- Bloedverlies
- Vruchtwaterverlies
- Minder of geen leven meer voelen
- Andere spoedeisende of acute klachten en problemen
Vanaf 37 weken zwangerschap bel je ons bij:
Weeën
Bij je eerste kind bel je ons als je ongeveer één uur lang regelmatige weeën hebt, om de drie tot vier minuten die 60 seconden duren. Wanneer je al eens eerder bent bevallen, bel je ons als je weeën hebt om de vijf minuten. Luister naar je lichaam en bel wanneer je ons nodig hebt!Breken van de vliezen
Je belt ons direct (ook ’s nachts) als de vliezen breken en het vruchtwater groen of bruin van kleur is! Zijn je vliezen gebroken en is het vruchtwater helder of iets roze van kleur en je hebt geen weeën om de vijf minuten, dan hoef je niet direct te bellen. Dit houdt in: gebeurt het ‘s nachts dan bel je ons vroeg in de morgen (rond 09.00 uur). Wanneer dit overdag is gebeurd, bel je ons alvast zodat we op de hoogte zijn. Is het hoofdje van je kind tijdens de controles nog niet ingedaald en je vliezen breken dan ga je zo snel mogelijk liggen en bel je ons direct, dus ook ´s nachts!Bloedverlies
Bij veel bloedverlies bel je ons direct. Onder veel bloedverlies verstaan wij een vol maandverband binnen 30 minuten. Wanneer je iets roze of slijmerige afscheiding (de slijmprop) verliest hoef je ons niet te bellen. Dit betekent dat de baarmoeder bezig is te rijpen, maar dat de bevalling nog niet begonnen is. Het kan vanaf nu beginnen, maar zeker ook nog een aantal weken duren.Ongerustheid
Bij ongerustheid mag je ons altijd bellen. Blijf niet rondlopen met een ongerust gevoel, want dat bezorgt je alleen nog maar meer zorgen!Pijnstilling
We winden er geen doekjes om. Bevallen doet pijn. Dat is een ding wat zeker is. Toch kunnen heel veel vrouwen de pijn goed aan! Het belangrijkste is ontspannen. Dit lukt niet tijdens de weeën, maar wel in de pauzes. Trek je terug op een rustige warme plaats. Dit kan in bed zijn met een kruik, liggend op je zij, op handen en knieën, geleund op een stoel of tafel, maar bijvoorbeeld ook onder de douche. Vang de weeën op zoals jij dat prettig vindt en doe vooral wat voor jou goed voelt! De bevalling verloopt in fases zodat je lichaam aan de pijn went. Het vrouwelijke lichaam kan steeds meer hebben en zolang je goed ontspant tussen de weeën door, werkt je natuurlijke pijnstilling, ‘endorfine’.
Tips om de weeën op te vangen:
- Warmte: kruiken, een warm bad of een lange warme douche doen wonderen. Zorg wel voor een zitje onder de douche.
- Massage: laat je partner je rug masseren net boven of op je stuitje (vooral bij rugweeën is dit erg verlichtend).
- Ademhalingstechnieken: in het begin is de buikademhaling een prima manier om de ontsluiting goed te laten verlopen. Later zal je meer moeten gaan puffen.
- Verander regelmatig van houding, blijf niet continue in dezelfde houding liggen, staan of zitten.
Benodigdheden bij de bevalling:
- Kruikzak
- Druivensuiker
- Zitje voor onder de douche
- Eventueel rustgevende muziek of iets wat je doet ontspannen
Tip: Maak een bevallingsplan als jij dat wilt. Meer informatie kun je vinden op: geboorteplan maken
Pijnstilling
Genoeg vrouwen bevallen zonder pijnstilling. Met bovenstaande tips kom je echt al een heel eind. Toch is het prettig dat pijnstilling een mogelijkheid is. Ons advies: bekijk eerst hoe de bevalling gaat, je kunt altijd nog pijnstilling vragen mocht je het nodig hebben.
Er zijn drie soorten pijnstilling mogelijk:
- Pethidine
- Remifentanyl
- Ruggenprik
Er zijn voordelen, maar ook een aantal nadelen bij pijnstilling. Toch kun je ze echt nodig hebben. In dat geval hoef je zeker geen discussie met ons aan te gaan! Als jij graag pijnstilling wilt en het is medisch mogelijk en verantwoord dan zullen we alles doen om het voor je te regelen!
Lees hier meer over pijnbehandeling: deverloskundige.nl/pijnbehandeling
Kraambed
Tijd om van elkaar te genieten! Na de bevalling zullen we in de eerste acht dagen nog twee tot drie keer bij jullie thuis op ‘kraamvisite’ komen om te controleren of alles goed gaat met jou, je kind en de kersverse partner.
Daarnaast is de kraamverzorgster bij jullie om je veel informatie te geven en lichte huishoudelijke taken over te nemen. Om jou en je kind goed in de gaten te kunnen houden werkt een verloskundige samen met de kraamverzorgster. In Almere zijn diverse kraambureaus. Neem contact met ons op voor advies of meer informatie.
Borst- of flesvoeding
Je hebt twee keuzes als het gaat om de voeding van je kind: borstvoeding en flesvoeding. Wij vinden borstvoeding de beste voeding voor je kind. Natuurlijk is het jouw keuze of je borst- of flesvoeding gaat geven en wij respecteren jouw keus. Als verloskundigen vinden wij het wel belangrijk dat je je goed laat informeren over de keuze van de voeding. Dit kan onder andere via een cursus en het lezen van meer informatie bijvoorbeeld via deverloskundige.nl/voeding-baby
Borstvoedingscursus bijvoorbeeld via:
Waarom wij achter borstvoeding staan? Er zijn vele voordelen zoals:
- Borstvoeding heb je altijd bij je
- Borstvoeding is direct op de juiste temperatuur
- Borstvoeding is gratis
- Borstvoeding bevat de juiste samenstelling die mee verandert naarmate je kind ouder wordt
- Borstvoeding bevat antistoffen, waardoor je kind een hogere weerstand opbouwt en dus beter beschermd is tegen ziektekiemen, een allergie, hart- en vaatziekten en diabetes
Mocht je geen borstvoeding kunnen of willen geven, dan is het van belang de flesvoeding voor de geboorte van je kind in huis te hebben. Zorg dat het zuigelingenvoeding voor kinderen van nul tot zes maanden is. Het is een overweging waard om bij risico op koemelkallergie de hypoallergene voeding te geven. Er is sprake van een verhoogd risico als moeder, vader of een eerder kindje last heeft van een voedselallergie, eczeem, astma en/of vastgestelde hooikoorts. Mocht je nog vragen over hebben, stel ze gerust!
Nacontrole
Wij bieden de mogelijkheid om na ongeveer zes tot acht weken na de bevalling nog eens terug te komen voor de nacontrole. Ook als je in het ziekenhuis bent bevallen kun je voor deze nacontrole bij ons terecht. Tijdens deze controle zullen we bijpraten en het hebben over hoe het is met (nog) een kind erbij, hoe het lichamelijk met je gaat en of je kind zich in de eerste weken goed heeft ontwikkeld. Natuurlijk kun je bij ons terecht met allerlei vragen en kunnen we onderzoek doen naar bijvoorbeeld je ijzergehalte en of je lichamelijk goed aan het herstellen bent. Daarnaast kunnen we je informeren over anticonceptie en deze voorschrijven of plaatsen.
Mocht je moeite hebben met het moederschap of te vaak nog met nare gevoelens terugdenken aan de bevalling, kom dan zeker op nacontrole of maak een afspraak bij Mamacoach Manon. Zij kan je echt verder helpen!