Miskraam

Een zwangerschap gaat helaas niet altijd goed. De eerste periode van de zwangerschap is vaak extra spannend. Tijdens de prille ontwikkeling van het vruchtje kunnen er afwijkingen in de chromosomen ontstaan en eindigt de zwangerschap in een miskraam. Er is dan sprake van een afwijking van het embryo, waardoor het niet-levensvatbaar is en wordt afgestoten. Vaginaal bloedverlies en menstruatieachtige pijn kunnen een eerste teken van een miskraam zijn. Het komt ook voor dat er tijdens de eerste echo wordt ontdekt dat er geen hartslag is. Bij ongeveer één op de tien vrouwen eindigt de zwangerschap in de eerste 16 weken helaas in een miskraam.

Is een miskraam te voorkomen?

Een miskraam is vaak niet te voorkomen en komt zonder dat jij er iets aan kunt veranderen. Er zijn wat fabeltjes rondom het krijgen van een miskraam. Je kunt namelijk gewoon vrijen, fietsen, paardrijden of motorrijden tijdens (de eerste periode van) de zwangerschap. Dit veroorzaakt geen miskraam! Een goede start van je zwangerschap is natuurlijk belangrijk, dus je kunt wel letten op een gezonde levensstijl en risico’s tijdens de zwangerschap vermijden. Risicofactoren zijn bijvoorbeeld alcohol- en drugsgebruik, een onregelmatige leefstijl en ernstig overgewicht. Bepaalde geneesmiddelen kunnen ook een miskraam veroorzaken. Gebruik je medicatie? Dan bespreken we met jou het eventuele verhoogde risico.

Het is wel een feit dat je leeftijd een rol kan spelen in het risico. Naarmate je ouder wordt, stijgt de kans op een miskraam:

  • Jonger dan 35 jaar; ongeveer 10% kans op een miskraam
  • Tussen de 35 en 40 jaar; ongeveer 20% kans op een miskraam
  • Ouder dan 40 jaar; ongeveer 40-50% kans op een miskraam
  • Ouder dan 45 jaar; ongeveer 50% kans op een miskraam

Wanneer neem je contact met ons op?

Als je denkt dat je een miskraam hebt, neem dan contact met ons op. De verloskundige zal aan de hand van jouw klachten, samen met jou beslissen of er een echo gemaakt gaat worden. Het hoeft niet zo te zijn dat bloedverlies altijd tot een miskraam leidt. In het begin van de zwangerschap heeft één op de vijf vrouwen namelijk last van vaginaal bloedverlies.

Neem contact op via het spoednummer: 036 54 00 266 (toets 1) bij één van de volgende klachten:

  • Buikpijn die aanhoudt
  • Koorts boven 38 graden (zowel bij als na een miskraam)
  • Hevig bloedverlies

Hoe begint een miskraam?

Tekenen van een miskraam in de eerste zwangerschapsperiode kunnen zijn: vaginaal bloedverlies, menstruatieachtige pijn en het afnemen van zwangerschapsverschijnselen zoals ochtendmisselijkheid of gespannen borsten. Als uit de echo blijkt dat je een miskraam hebt dan valt daar helaas niets tegen te doen. Neem contact op met je verloskundige en samen bespreken we of je kunt afwachten of dat je voor behandeling naar het ziekenhuis gaat.

Afwachten

Heb je in de eerste weken van de zwangerschap een miskraam dan komt deze vaak – binnen twee weken – vanzelf op gang. Je krijgt buikkrampen zoals bij een hevige menstruatie en het bloedverlies neemt toe.Een miskraam bij 12-16 weken kan heviger zijn. Het vruchtje is dan groter en je kunt bloedstolsels verliezen. Er is een kleine kans op hevig bloedverlies, maar als dit bij jou gebeurt, bel je ons direct. Ook als je twijfelt, kun je altijd contact met ons opnemen. Soms kan na een miskraam het bloedverlies toenemen en de buikpijn aanhouden, dan zal er een echo worden gemaakt. Het is mogelijk dat er nog wat zwangerschapsweefsel in je baarmoeder zit wat verwijderd moet worden. Zodra het vruchtje je lichaam heeft verlaten wordt de pijn vrijwel meteen minder. Bloedverlies neemt ook snel af en is te vergelijken met je laatste menstruatiedagen. In verband met infectiegevaar is het verstandig om géén tampons te gebruiken.Het voordeel van afwachten tot de spontane miskraam is dat er geen risico op infectie of beschadiging van de baarmoeder(mond) is. Weet ook dat er geen risico’s zijn voor een nieuwe zwangerschap.

Behandelen met medicijnen

Je kunt ook kiezen voor een behandeling met medicatie. De gynaecoloog of verloskundige schrijft je tabletten voor die je vaginaal inbrengt waarna een spontane miskraam wordt opwekt. Deze miskraam verloopt met buikpijn en bloedverlies. Weet dat deze medicijnen niet altijd werken en de medicatie bij ongeveer de helft van de vrouwen aanslaat. Komt jouw miskraam niet op gang, dan is een curettage nodig.Bij de behandeling met medicijnen is er geen risico op infectie of beschadiging van de baarmoeder(mond) en is er ook geen risico voor een toekomstige zwangerschap.

Curettage

Is een curettage noodzakelijk, dan krijg je een kleine operatieve ingreep in het ziekenhuis. Tijdens een korte narcose wordt de baarmoederholte via de vagina met een ‘stofzuigertje’ leeggemaakt. Het is een kleine gynaecologische ingreep, maar het is wel van belang om je goed te laten voorlichten over de behandeling.Na een curettage zijn er complicaties bij 1 op de 20 vrouwen. Denk aan hevig bloedverlies, een infectie of een beschadiging van de baarmoeder(mond). Ook komt het voor dat er verklevingen van het baarmoederslijmvlies ontstaan waardoor het soms iets moeilijker is om weer zwanger te worden.

Verwerken van een miskraam

Verdriet en teleurstelling kunnen ervoor zorgen dat je na een miskraam letterlijk en figuurlijk een leeg gevoel hebt. Zowel lichamelijk als emotioneel zul je moeten herstellen. Wij helpen je graag verder en we bieden je alle begeleiding.

Lichamelijk

Je lichaam herstelt zich na een miskraam vaak binnen zes weken. Het is niet niets en je voelt je waarschijnlijk een poos moe en lusteloos. Weet dat het ook komt door de verandering van je hormoonspiegel. Na de miskraam kun je nog tot twee weken wat bloedverlies en bruinige afscheiding hebben. Doorgaans komt je volgende menstruatie na zo’n zes weken weer op gang. Lichamelijk gezien kun je weer proberen opnieuw zwanger te worden.

Emotioneel

Iedereen is anders, zo ook de reacties en gevoelens bij een miskraam. Neem de tijd om jouw emoties een plek te geven. Vaak blijft de vraag waarom het misging vrouwen bezighouden. Weet dat je niets aan jouw miskraam hebt kunnen doen! Soms biedt de gedachte dat zwanger worden wel is gelukt wat steun. Het kan ook zeker steun geven om te met je partner of vrienden praten over de miskraam.

De vraag over ‘kans op herhaling’ spookt vast ook door je hoofd. Weet dat 80% van de vrouwen die meerdere keren een miskraam hadden, toch een voldragen zwangerschap krijgen.

Begeleiding van je verloskundige

Praten over je miskraam kan opluchten en troost bieden. Wij nemen uiteraard alle tijd voor jouw emoties. Heb je behoefte aan een nagesprek? Vraag zeker een gesprek aan bij je verloskundige over:

  • Het verloop van jouw zwangerschap
  • Vragen over een eventuele volgende zwangerschap
  • Emoties of angstgevoelens die je misschien ervaart

Opnieuw zwanger worden?

Ben je na een miskraam opnieuw zwanger dan kan het zo zijn dat deze periode extra spannend is. Soms vertrouwen vrouwen hun eigen lichaam niet meer en zijn ze onzeker. Dat begrijpen wij. Neem tijdig contact met ons op als je weer zwanger bent – of wilt worden – zodat we kunnen bespreken welke vragen of onduidelijkheden je hebt én hoe we jou gerust kunnen stellen.

We praten graag met je over jouw kinderwens, ook na een miskraam.

nl_NLNederlands