Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Waterballet

Het is rond de klok van 3.00 uur als ik word wakker gebeld. In het scherm van mijn telefoon zie ik de naam van mijn collega praktijk in de stad. Ik haal een keer diep adem. Ze belt immers niet op dit tijdstip om te vragen of ik zin heb ik koffie. ‘Ik sta dubbel met een bevalling kun je mij helpen?’, vraagt ze voorzichtig. Buiten hoor ik de gure herfstwind tegen de ramen aan slaan en voel de warmte die mijn bed mij geeft. ‘Tuurlijk wil ik je helpen’, zeg ik zo vriendelijk mogelijk. ‘Waar mag ik heen?’

Twintig minuten later stap ik een huis binnen van een onbekend paar. ‘Ik ben jullie nieuwe beste vriendin’, zeg ik tegen de man die de deur voor mij open doet. Hij moet lachen en wijst mij de weg naar de keuken. ‘Ze wil hier bevallen hoor’, zegt hij over zijn schouder. Ik knik en inspecteer de ruimte. De grote keuken biedt genoeg ruimte voor een beval bad, eenpersoons bed en een eettafel die handig tegen de muur aan gedrukt staat. Op het aanrecht staat een sierlijke kom met kerstlampjes erin. Haar man is bezig om de slang af te koppelen van de kraan, die verbonden was met het beval bad. Na een paar minuten zit hij weer op de stoel naast zijn vrouw en trekt zijn benen op in kleermakerszit.

‘Volgens mij ben jij hard aan het werk’, zeg ik tegen de dame in het bed en glimlach. Ik krijg een halve glimlach terug en ze knikt met haar hoofd naar het beval bad. ‘Daar ga ik niet mee in hoor. Ik kan geen houding in dat bad vinden. Ik lig prima op dit bed!’. Nadat ik mijn handen gewassen heb ga ik naast haar op bed zitten. Ik onderzoek haar zorgvuldig. Na het buikonderzoek voer ik een inwendig onderzoek uit. ‘Je hebt al 9 cm ontsluiting, je gaat heel hard’, vertel ik haar. Heb je al een drukkend gevoel tijdens een wee? vraag ik.

Op dat moment voel ik dat mijn sokken nat worden en hoor haar antwoord nauwelijks. Ik kijk naar mijn voeten om te begrijpen waar ik in sta en dan zie ik dat de volledige keuken onder water staat! Als ik rondkijk, opzoek naar de oorzaak, zie ik dat de slang van de kraan af is maar aan de andere kant nog wel in het bad ligt. Door het drukverschil loopt het water weer terug de slang in naar de vloer waar het andere uiteinde van de slang ligt.

‘Haal snel die slang uit dat bad’,  roep ik tegen de man. Op dat moment ziet hij wat ik zie en hij staat verschrikt op en kijkt naar zijn eigen natte sokken. ’Oh wat dom van mij’,  roept hij terwijl hij in de weer gaat met de slang. Mevrouw heeft ondertussen hoorbaar lichte persdrang. Ik vraag de man om zijn grootste stapel handdoeken en trek ondertussen mijn sokken uit. Met mijn voeten veeg ik de handdoeken over de vloer rondom het bed, die op hun beurt zichzelf direct volzuigen met badwater. Terwijl ik zucht instructies aan mevrouw geef, zoek ik ondertussen het nummer van het kraambureau in mijn telefoon om assistentie te vragen van de kraamzorg.

‘Er komt nu iemand jou kant op’, zegt de telefoniste tegen mij. Ik bedank haar en hang op. Snel dweilen de man en ik de vloer met handdoeken. Daarna pak ik zo vlug als ik kan mijn spullen uit mijn verlostas, terwijl de man zorgt voor kokend water voor de kruiken, om hydrofiele luiers en babykleertjes op te kunnen warmen. In een paar minuten is keuken droog, de kraamverzorgster onderweg en staan alle spullen klaar. Twee paar natte sokken hangen treurig over de kachel bij het raam. Mevrouw houdt de persdrang niet meer op en ik laat haar mee persen. Na een uurtje hard werken wordt er een gezond meisje geboren. Nadat alles is afgerond bel ik de collega van de andere praktijk om haar in te lichten over de bevalling. De twee kinderen blijken 10 minuten na elkaar te zijn geboren. Later stuur haar een bevallingsverslag over de email zodat zij deze zelf kan invoeren in hun eigen systeem.

Vlak voor de dienstoverdracht kom ik thuis, zet een kop koffie en maak een warm havermout ontbijtje klaar, terwijl ik wacht op mijn eigen collega die mijn dienst overneemt.  ‘Zomerse bui?’ vraagt ze lachend als ze binnenkomt en ze knikt naar mijn blote voeten in mijn sneakers.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands