Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Een gezonde vis

Terwijl ik naar mijn werk rij zie ik een aantal borden voorbijkomen langs de weg. Ze bevatten reclames voor sportscholen in de buurt. Deze borden vallen mij meer op als het nieuwe jaar er weer aan komt. Meer sporten, gewicht verliezen en stoppen met roken zijn al jaren de geijkte goede voornemens die voorbijkomen. Ik bedenk dat ik vanavond een nieuw recept ga uitproberen. Eenmaal per week een nieuw recept koken is mijn goede voornemen. Dat zou moet lukken toch?

voornemens-2023

Ik heb een drukke dag vandaag. Er staan vandaag veel dertien weken echo-onderzoeken te wachten op mij. Met hier en daar een termijn echo en een groei controle leg ik iedereen tijdens de echo uit wat ik zie en geef ze de nodige uitleg. ‘Is mijn kind gezond? Vraagt de eerste meneer die de hand van zijn vrouw stevig vasthoud. ‘Daar kan ik geen antwoord op geven’, zeg ik met een glimlach. ‘Maar je zegt dat alles er goed uit ziet?’ zegt hij verbaasd.

Het klopt wat de man zegt. Tijdens elke echo kijk ik naar een foetus in ontwikkeling. Als ik geen bijzonderheden kan ontdekken lijkt de ontwikkeling vooralsnog goed te gaan. Deze meneer trekt hieruit de conclusie dat zijn kind gezond is.

Ik heb mijzelf hardop de vraag horen stellen, wat houd gezond zijn dan eigenlijk in? Vraag het maar eens op een verjaardag aan tien mensen en je zal tien verschillende antwoorden krijgen. Gezond zijn is niet te meten naar mijn idee. Het hangt af hoe je de juiste balans kan vinden in slaap/waak ritme, stressmanagement, de juiste voeding en voldoende beweging. Gezondheid is niet te meten aan een maat, getal of percentage. Het zou fysiek kunnen zijn maar ook mentaal en dat laatste is zeker niet te meten. Ik vroeg het in mijn vriendenkring en ik kreeg de volgende antwoorden:
Een fit lichaam, een gezond gewicht, niet meer moe opstaan, geen klachten meer hebben, de marathon kunnen rennen, nooit meer ziek zijn, een kledingmaat minder hebben, een stabiele suikerspiegel, elke dag zin in het leven hebben en gelukkig zijn.

Die laatste vind ik interessant. Gelukkig zijn. Ben je gelukkig gezond of gezond gelukkig? Je kan hier al zien dat fysieke- en mentale gezondheid met elkaar te maken hebben.
Het woordenboek zegt het volgende:
Ge·zond (bijvoeglijk naamwoord, bijwoord)
1 lichamelijk in orde, niet ziek: gezond en wel; gezonde ideeën van inzicht getuigend; een gezond bedrijf winstgevend
2 heilzaam: een gezond klimaat

Het broeikaseffect en klimaat laat ik voor deze blog even achterwege want het gaat hier om een individuele vraag. Oké, lichamelijk in orde, niet ziek. Is wel lekker kort door de bocht. Maar waar komt het gezegde ‘Zo gezond als een vis in het water’ dan vandaan?

Deze uitdrukking gaat erg ver terug in de tijd, namelijk tot de Oudheid. De zegswijze werd geïntroduceerd door de Romeinse dichter Juvenalis, die leefde rond het jaar 100 na Christus. In een van zijn dichtwerken komt de frase als volgt voor: “Sanior es pisce.” , wat dus ‘zo gezond als een vis’ betekend.

Opmerkelijk hier is dat ‘in het water’ achterwege is gelaten, ondanks dat alle wateren toen veel minder bevuild waren dan nu. ‘In het water’ wordt naar mijn idee nu ook vaker achterweg gelaten. Ik denk dat we daarvoor eerst de plastic soep moeten oplossen in de wereld. Plastic soep…dit onderwerp parkeer ik even naast het broeikaseffect.

De dichter Juvenalis is ook bekend vanwege een andere uitdrukking, “Mens sana in corpore sano.” , wat wil zeggen een gezonde geest in een gezond lichaam.


Dat moest ik toch maar zo uitleggen aan deze man die mij vanmorgen vroeg of zijn kind gezond was. Want dit is eigenlijk allesomvattend en toch ook weer niet. Dan hoop ik dat ik vanaf nu na elke echo onderzoek, waar ik geen bijzonderheden kan ontdekken, kan zeggen: ‘Alles wat ik kon beoordelen lijkt normaal. Laten we hopen dat de baby een gezonde geest krijgt in een gezond lichaam.’

Met een kleine kanttekening dat er op volwassen leeftijd een aantal goede voornemens nodig zijn, rond 1 januari, om de gezondheid weer even op te frissen. Of er in ieder geval even bij stil te staan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands